Hit Actief stal

Paarden zijn kudde dieren, van nature is een paard bijna de hele dag bezig met het zoeken van voedsel, eten en bewegen.

Het idee achter Neville Stables is het paard te huisvesten in een omgeving waar het paard zijn natuurlijke gedrag kan tonen. Hier onder een aantal voorbeelden:

  • kudde dieren, waakzaamheid
  • bewegen, opzoek naar voedsel
  • gehele dag kleine hoeveelheden eten
  • sociaal gedrag, rangorde en spelen
  • klimaat, verandering van de vacht

De Hit actiefstal bestaat uit een grote paddock (20 x 40). Hier kunnen de paarden spelen en rollen. Het andere deel van de Hit actiefstal is bestraat, hier zijn ook de voerstations geplaatst. In de actiefstal leven de paarden in een kudde, dit was in het begin even wennen doordat de rang orde werd gerealiseerd, inmiddels is het een stabiele kudde.

Tevens eten de paarden onbeperkt naast elkaar.

Naast de paddock is er een schuilstal, deze biedt voldoende ruimte voor de hele kudde. Ook is er een aparte ruimte voor de kleine pony’s in de schuilstal, hier kunnen de pony’s op hun gemak eten.

Verspreid over het bestraatte gedeelte staan vijf voerstations, één hiervan is het kracht voerstation, de andere vier zijn ruwvoerstations, voorzien van hooi en kuil. Het kracht voerstation biedt plaats voor één paard, de ruw voerstations bieden plaats voor twee paarden per station. De stations zijn overdekt, en zo gemaakt dat er maar één paard in past. zo heeft ieder paard de rust om te eten. In de stations zit een chip lezer, alle paarden zijn voorzien van een chip in de hals of door middel van een halsband met een chip. Elk paard heeft zo zijn eigen voerschema, die geregeld gecontroleerd word.

Helemaal achterin de actiefstal is de automatische drinkbak geplaatst, de reden hiervan is dat het paard gedwongen word om te bewegen.

Een nieuw paard word eerst in de geweningsbox geplaatst. Dit is een ”gewone” overdekte box met een buitenplaats naast de Hit actiefstal. Het nieuwe paard heeft zo de kans om aan de nieuwe kudde te wennen. Afhankelijk van hoe het nieuwe paard reageert en hoe de kudde reageert word het paard na zo’n drie dagen in de Hit actiefstal geplaatst.

In de actiefstal word veel gespeeld, met name de jonge paarden zijn vaak lekker aan het spelen. Dit is voor jonge paarden een belangrijk onderdeel voor het sociaal gedrag.